Evaluare Psihologică

LA ADULȚI:

Obiectivele evaluării psihologice constau în determinarea și evaluarea modului în care o persoană funcționează din punct de vedere psiho-socio-emoțional, în identificarea tiparelor sale de comportament, în determinarea factorilor de stimuli la care reacționează dar și în evidențierea unor indicatori psihocomportamentali de patologie, dacă aceștia există.

Procesul de evaluare psihologică se poate realiza pentru toate categoriile de vârstă, folosind instrumente de evaluare specifice vârstei persoanei evaluate și scopului evaluării.

Evaluăm nivelul de anxietate, depresie, atacuri de panică, tulburare psihosomatică, tulburare de stres posttraumatic (PTSD), burnout, atenție, stres, IQ.

Ca parte a procesului terapeutic individual, atât pentru confirmarea sau infirmarea ipotezelor de lucru cât și pentru evaluarea și monitorizarea progreselor înregistrate.

Pentru determinarea unui diagnostic corect a stării cu care se confruntă persoana evaluată și identificarea, dacă acestea există, a unor condiții patologice, cum ar fi: tulburări de personalitate, tulburări maniaco-depresive, tulburări din spectrul autismului.

Pentru determinarea unui plan de intervenție terapeutică (psihoterapie, ca parte a unui plan de tratament psihiatric)

Pentru determinarea potențialului de funcționare a psihicului ca punct de pornire în dezvoltarea personală ca urmare a evidențierii prin testare a trăsăturilor de personalitate, a tiparelor de gândire și comportament și posibil inclusiv a unor abilități și resurse latente.

– Interviu pentru clarificarea obiectivelor și informare general.

– Administrarea în cabinet a unei baterii de teste standardizate, validate și etalonate pe populație românească, care măsoară funcții psihice specifice, în funcție de obiectivele personale

– Raportul de evaluare psihologică care include rezultatele testelor, observațiile specialistului evaluator și eventuale recomandări. 

LA COPII:

Evaluarea psihologică a copiilor este un proces complex care se face doar de către specialiștii în sănătate mintală. Scopul este acela de a verifica diferite aspecte ale dezvoltării pe plan cognitiv, emoțional și comportamental. Sunt utilizate instrumente psihologice specifice pentru diverse tulburări sau aspecte ce țin de personalitate. Acest lucru se face pentru a înțelege cât mai mult și mai bine felul în care se dezvoltă copilul, dar și de ce apar anumite afecțiuni cognitive sau emoționale și probleme de comportament.

 

Evaluăm stadiul de dezvoltare, emoții si comportamente, aptitudinile cognitive, strategiile de învățare, valorile și interesele, starea sănătății mintale.

Părinții ar trebui să apeleze la evaluare psihologică atunci când copilul lor prezintă anumite dificultăți în viața de zi cu zi și /sau anumite simptome care pot fi îngrijorătoare.

– la situația în care copilul are probleme academice la școală sau notele sunt pe o pantă descendentă;

– copilul are dificultăți de a se concentra;

– copilul absentează frecvent de la școală sau nu își face temele în mod frecvent;

– copilul se confruntă cu bullying: fie că este el supus la bullying sau el este hărțuitorul;

– copilul resimte stări copleșitoare de anxietate, teamă, furie, tristețe sau neputință;

– copilul are schimbări bruște ale dispoziției sau de comportament;

– copilul folosește/consumă diverse substanțe interzise/ilegale.

Sedința 1

Întrevedere între părinți și psiholog (în absența copilului), în care se realizează anamneza – se discută istoricul copilului și al familiei în context social. Psihologul consiliază părinții referitor la temerile și așteptările pe care le au.

Ședintele 2-3-4

3 întrevederi – poate varia în funcție de amploarea evaluării

Două ședinte de evaluare propriu-zisă psiholog-copil. A treia ședință se desfășoară atât cu copilul cât și cu părinții pentru a observa dinamica familială. Ordinea lor este variabilă.

Ședința de concluzii: Următorul pas este ședința de consiliere la care sunt invitați doar părinții. Vom discuta rezultatele evaluării, vom dezbate direcțiile de urmat, modalitățile de dezvoltare a ariilor problematice, și de valorificare a resurselor.

Test de evaluare IQ- Standard Progressive Matrices Raven (6 – 80 ani)

Test de evaluare IQ- Coloured Progressive Matrices Raven (3 ani 9 luni – 11 ani)

Test de evaluare a sănătății psihologice și emoționale a copiilor – Testul Desenul Persoanei (peste 3 ani)

Test pentru identificarea modului în care copilul își reprezintă relațile dintre membrii familiei și a tipului de legături emoționale dintre aceștia- Testul Desenul Familiei (peste 3 ani)

Teste de completare de povești în vederea identificării nevoilor psihologice ale copilului, a principalelor conflicte interioare manifeste sau latente, a modului de relaționare și raportare la mediul înconjurător- Testul Fabulelor Duss,

State-Trait Anxiety Inventory Form for Children- Inventarul Anxietății ca Stare și Trăsătură, pentru Copii (STAI – C)

Teste de atenție- Testul de atenție concentrată Toulouse Pieron (de la 7 ani la vârsta adultă), Testul Praga de atenție distributivă- (de la 13 ani la vârsta adultă)