Ateliere Artterapie
Terapia prin artă
Terapia prin artă este o formă de psihoterapie expresivă care apelează la creație pentru a îmbunătăți bunăstarea fizică, mintală și emoțională. Această formă de terapie este foarte mult aplicată pe copii deoarece folosește o formă naturală și intuitivă de exprimare, ce apare încă dinainte ca limbajul copilului să se fi dezvoltat. Iată câteva dintre beneficiile artterapiei:
- dezvoltarea inteligenţei emoţionale
- dezvoltarea abilitaţiilor de exprimare
- comunicare şi relaţionare
- cresterea adaptării în societate
- o dezvoltare armonioasă, echilibrată, responsabilizare
- dezvoltarea iniţiativei
- dezvoltarea imaginaţiei şi a spiritului creativ
- reducerea tensiunilor şi a anxietăţii
- dezvoltarea unor intrumente sănătoase de rezolvare a conflictelor şi dezvoltarea stimei de sine.
Ateliere Artterapie
Artterapia include realizarea de colaje, colorat, pictat, pictat cu degetele, realizarea de figurine/sculpturi, jocul cu lutul și plastilina. Acestea fiind mijloace de punere în valoare şi îmbogăţire a personalităţii fiecăruia, ajutându-l pe copil să exprime emoţiile profunde şi dificultățile pe care le întâmpină sau pur şi simplu să se dezvolte armonios.
Sunt utilizate pentru a ajuta copilul să devină conştient de sine, de existenţa sa în lume. Desenele pot fi folosite în moduri variate, cu scopuri multiple şi la diferite nivele. Prin intermediul picturii copilul îşi exprimă cu uşurinţă emoţiile. Simplul act de a desena fără intervenţie exterioară reprezintă o puternică exprimare a sinelui care ajută stabilirea identităţii persoanei şi este o cale de exprimare a sentimentelor. Desenul le oferă de asemenea, posibilitate de a a avea succes, învăţând să aibă încredere în propriile forţe, ajutând copilul să se dezvoltă.
Oferă atât experienţe kinestezice, cât şi tactile. Flexibilitatea şi maleabilitatea lutului se potrivesc unei varietăţi de nevoi. El pare să spargă adesea blocajele copilului, putând fi utilizat cu succes şi de cei care au mari dificultăţi în exprimarea sentimentelor. Copiii “suparăți” pot simţi un sentiment al controlului şi stăpânirii de sine, prin intermediul lutului.
Au şi un efect benefic în sensul relaxării mâinilor, în urma realizării unor exerciţii specifice.
Ajută la eliberarea imaginaţiei şi poate fi utilizat că exprimare senzorială şi emoţională, folosind diverse exerciţii. Ajută foarte mult şi în ceea ce priveşte îmbunătăţirea motricităţii fine.
Au rolul de a-l ajuta pe copil să asimileze experienţele trăite şi realitatea în general. Copilul învaţă să dea sens lumii din afara lui dar şi să-şi structureze gândurile. Alte tehnici folosite sunt: teatrul de păpuşi, jocul de rol, jocurile de mişcare.
Oferă copiilor oportunitatea de a explora şi exprima, prin intermediul materialelor specifice creaţiei artistice, dificultăţile în legătură cu diversele trăiri sau relaţii personale, dificultăţi ce ar putea fi greu de exprimat în cuvinte. Atmosfera relaxată îl îndeamnă pe copil să se exprime liber oferindu-i posibilitatea de a se descărca, de a dezvălui trăiri care, în alte condiţii, par a fi inacceptabile.
Cum și de ce funcționează artterapia:
Art-terapia nu forțează dialogul, ci încurajează exprimarea cu care copilul se simte confortabil. Treptat, pe măsură ce relația terapeutică se tot dezvoltă, cuvintele vor însoți exprimarea artistică.
Art-terapia, în special desenele, oferă informații valorose despre nivelul de dezvoltare emoțională, cognitivă și senzorială al copiilor.
Studiile arată faptul că anumite trăsături senzoriale declanșate de artă asunt eficiente în îmbunătățirea dispoziției, în calmarea corpului și minții, mai ales în cazul copiilor care au trecut prin experiențe tramatizante.
La fel ca terapia prin joc, art-terapia oferă oportunitatea exprimării simbolice. Pornind de la un desen, spre exemplu, copilul și terapeutul dezvoltă împreună narațiuni și povești. Exemplele, situațiile pe care le descrie copilul prin desenul său sunt foarte grăitoare și exprimarea lor îl va ajuta să se elibereze de experiențele traumatizante.
În terapie, toate emoțiile sunt valide și validate; în cadrul ședințelor, copiii vor trăi experiența faptului că nu există “corect” sau “greșit”. Mai mult, interacțiunea copil-terapeut va contribui la dezvoltarea unui model de atașament sănătos, la o relație acordată, la acceptare necondiționată.
Dramaterapia este utilizarea intenționată și sistematică a proceselor și produselor teatrale și dramatizante, în scopuri terapeutice pentru reducerea simptomelor, integrarea emoțională și fizică, într-un cuvânt, dezvoltare personală.
Jocul de rol este o parte importantă a dezvoltării copilului deoarece creează încredere, comunicare creativitate, dezvoltare fizică și rezolvarea problemelor. Pe lângă faptul că este o activitate distractivă, le permite copiilor să intre în mintea unor personaje și să joace roluri din viața reală sau spectacole fictive. Poate fi condus de copii și îi încurajează pe aceștia să își asume riscuri și să fie creativi cu rolul pe care îl joacă. Investind în unele recuzite și echipamente tematice, este un mod distractiv pentru cei mici să învețe despre diferite profesii și situaii de zi cu zi. Beneficiile pe care le oferă jocul de rol sunt:
- Sporește imaginația și creativitatea
- Ajută la dezvoltarea abilităților de comunicare
- Ajută la dezvoltarea abilităților sociale și emoționale
- Dezvoltă încrederea în sine a copilului
Logopedia reprezintă terapia prin vorbire care se concentrează asupra îmbunătățirii discursului copilului și abilităților de a înțelege și de a exprima limbajul, inclusiv limbajul non-verbal. Aceasta are două componente:
- coordonarea gurii pentru a produce sunete cu scopul de a forma cuvinte
- propoziții (pentru a aborda articularea, fluența și reglarea volumului vocal);
înțelegerea și exprimarea limbajului (pentru a aborda utilizarea limbajului prin intermediul formelor scrise, picturale, corporale și utilizarea limbajului prin intermediul sistemelor alternative de comunicare, cum ar fi mediile sociale, computerele și smartphone-urile).
Un copil cu tulburări de comunicare va întâmpina probleme când va vrea să comunice cu ceilalți, deoarece este posibil să nu înțeleagă anumite sunete sau să nu le poată pronunța. De asemenea, copilul poate întâmpina dificultăți în alegerea și ordonarea cuvintelor, precum și a structurării unei propoziții sau fraze.
Tulburare mixtă de limbaj receptiv-expresiv: copilul are întârzieri ale dezvoltării vorbirii și dificultăți în a înțelegere limba;
Tulburarea de limbaj expresiv: copilul are întârzieri ale dezvoltării vorbirii și probleme legate de aceasta;
Tulburări de sunet și vorbire: copilului îi este greu să exprime anumite cuvinte care în mod normal nu ar crea probleme;
Tulburări articulare – înlocuirea unor sunete cu altele, omiterea sunetelor sau adăugarea acestora în anumite cuvinte; copilul poate fi „sâsâit” sau „rârâit”;
Tulburare de fluență, cunoscută și sub numele de bâlbâială: începe din copilărie și poate dura toată viața;
Tulburarea de comunicare socială: copilul are probleme cu comunicarea verbală și non-verbală care nu este cauzată de probleme de gândire.
Apraxia – este o tulburare de vorbire oral-motorie. Persoanele cu această problemă au dificultăți în mișcarea mușchilor și structurilor necesare formării sunetelor de vorbire în cuvinte.
Logopedul îi testează abilitățile de gândire ale copilului, face teste pentru a verifica abilitățile de raționament, reacțiile la diferite situații și gândirea.
Durata terapiei este determinată de anumiți factori, printre care:
- Vârsta copilului;
- Tipul și severitatea tulburării de vorbire;
- Frecvența cu care au loc ședințele de logopedie;
- Existența și tratamentul unei afecțiuni medicale deja existente.
S-a dovedit că logopedia are cel mai mare succes atunci când începe încă din stadii incipiente. Logopedia poate îmbunătăți comunicarea și poate stimula încrederea în sine, extrem de importante pentru dezvoltarea armonioasă a unui copil.
În plus, implicarea părintelui joacă un rol foarte important pentru succesul ședințelor de logopedie. Specialistul va recomanda activități care trebuie făcute acasă, pentru a veni în sprijinul ședințelor de logopedie. S-a demonstrat că acei copii ai căror părinți s-au implicat în terapie au avut cele mai bune rezultate. De asemenea, este indicat ca toți membrii familiei să dea dovadă de înțelegere cu copilul.
Un atelier de dezvoltare personală pentru copii oferă o oportunitate foarte bună de descoperire a talentelor și abilităților noi și de dezvoltare a resurselor necesare pentru a crește o persoană conștientă de propriul potențial.
Dezvoltarea abilităților socio-emoționale reprezintă fundația procesului de învățare la copii. Fiecare copil are nevoie să știe cum să își gestioneze emoțiile în diferite contexte, să lucreze și să colaboreze eficient în echipe de lucru, să aibă încredere că poate face un lucru propus, să fie autonom și să aibă capacitatea de a empatiza.
Artterapia îl ajută pe copil să se înţeleagă pe sine, să se elibereze de anxietăţile şi tensiunile acumulate, să dezvolte abilităţi de comunicare şi să exerseze şi optimizeze propriile capacităţi de relaţionare cu ceilalţi copii şi cu adulţii, ajutând în final, la elaborarea unor strategii de rezolvare a conflictelor.
Atelierul imaginației și al culorilor are rolul de a-i ajuta pe copii să își dezvolte abilitățile socio-emoționale, să își dezvolte imaginația și spiritul creativ, comunicarea, încrederea în sine, gestionarea emoțiilor și relaționarea cu cei din jur.